2. Ezek az ételek válthanak ki gyulladást 

„Az vagy, amit megeszel!” – ahogy a filozófus Ludwig Feuerbach fogalmazott dióhéjban. Sokan ismerik az idézetet, de nem tulajdonítanak jelentőséget az üzenetnek. Tulajdonképpen miért?Valójában semmit sem tudnánk annyira ellenőrizni, mint azt, amit napi rendszerességgel eszünk. Nap mint nap tudatos döntést hozunk, hogy segítsük-e szervezetünk egészségét, vagy szükségtelenül ártunk-e neki. 

Autoimmun betegségben vagy más krónikus betegségben szenved? 

Betegségének oka nagyrészt bizonyos élelmiszerek nem megfelelő kiválasztásában rejlik.Először is a jó hír: jó eséllyel hamarosan jobban érzi magát, ha megváltoztatja étrendjét. A következő fejezetekben arról olvashat, hogy mely ételeket érdemes kerülnie, és mely ételekből érdemes többet fogyasztania.

2.1 Hús- és kolbásztermékek (arachidonsav)Az előző fejezetben már beszéltünk a gyulladásokról és annak különböző típusairól és okairól. Tehát már tudja, hogy a gyulladás megterhelheti az immunrendszert, és idővel gyengítheti a védekezőképességét.

Egyes élelmiszerek, különösen az állati eredetűek, különösen gyakran váltanak ki gyulladásos folyamatokat a szervezetben.Ezért elsősorban egy bizonyos omega-6 zsírsav a felelős.Ez az úgynevezett arachidonsav, amely a telítetlen zsírsavak közé tartozik, és csak állati eredetű termékekben található meg.Tartalmuk a legmagasabb a vörös húsokban, például sertés- és marhahúsban.Ha húst és más kolbászterméket eszünk, a szervezet gyulladáskeltő hírvivő anyagokat termel a megnövekedett arachidonsav bevitel miatt.Ahogy a szervezet savas módon metabolizálja az állati eredetű termékeket, salakanyagok képződnek, amelyek felhalmozódnak a kötőszövetedben. Ezenkívül az állatok idegen hormonjai zavarják az anyagcserét. A nagyüzemi gazdálkodásból származó állatok kezelésére használt gyógyszerek, például az antibiotikumok, elősegítik a rezisztenciát, és a szervezet védekezésre áll át.5)Ennek az állandó védekező magatartásnak a következményei csak fokozatosan válnak észrevehetővé. Ez az oka annak, hogy a táplálkozást gyakran jelentősen alábecsülik a betegségek kialakulásának okaként.

Tanulmányok kimutatták, hogy a hús- és kolbásztermékekben található magas zsírtartalom és állati fehérje negatív hatással van szervezetünkre. A magas LDL-koleszterinszint miatti artériák keményedését (arterioszklerózis), a szív- és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget és más súlyos betegségek kialakulását a megnövekedett húsfogyasztással hozzák összefüggésbe a kutatók.Ennek oka egy túlságosan elsavasodott szervezet, amelynek sav-bázis egyensúlya már nincs egyensúlyban. A túlságosan elsavasodott test hajlamosabb a gyulladásra, a krónikus fájdalmakra, mint például a reumára és a túlzott hasi zsírlerakódásra. Mindenekelőtt a zsigeri („rossz”) hasi zsír növekszik. Ebben a zsírszövetben olyan anyagok képződnek, amelyek befolyásolhatják az anyagcsere különböző folyamatait. Többek között olyan hírvivő anyagok is szerepet játszanak, amelyek elősegítik az inzulinrezisztenciát és elősegítik a krónikus gyulladásos folyamatokat.6)A megnövekedett inzulinszint és a cukorbetegség negatív következmények. Az anyagcsere kisiklik, és érzékenyebbé válik a fertőzésekre.

Ez visszatérő megfázásokkal kezdődhet, később pedig nehezen kezelhető betegségekhez vezethet.A DGE (Német Táplálkozási Társaság) nem véletlenül határoz meg egyértelmű referenciaértékeket az állati termékek fogyasztására. "Ha húst eszel, akkor hetente legfeljebb 300-600 gramm legyen7), az ajánlás szerint. A DGE ugyanakkor a tudatos húsfogyasztásban a létfontosságú tápanyagok felvételének lehetőségét látja. A vegán táplálkozásról szóló cikkben megtudhatja, hogy habár a  húsban lévö tápanyagokra szükségünk van, miért nem függünk mégsem a hús fogyasztástól.

2.2 Tej és tejtermékek

A tej, tejtermékek, például sajt, túró és joghurt, valamint egyéb tejtermékek (pl. fagylalt) fogyasztása évek óta erősen vitatott. Míg korábban sok reklámplakáton azt mondták, hogy „a tej feldobja a fáradt férfiakat”, most olyan tanulmányok keringenek, amelyek ennek az ellenkezőjét igazolják. Sőt, a sok tejterméket fogyasztó férfiak mellén gyakran kondenzálódott mirigyszövet, ami az idegen tehénhormonokra vezethető vissza. A tejtermékek fogyasztásából eredő megnövekedett ösztrogénszintet a spermatermelés csökkenésével is összefüggésbe hozták.A tudósok alaposan kutatták a tej és tejtermékek hatását a bőr faggyútermelésére (faggyútermelésére) és a pattanások kialakulására. A tejtermékek fogyasztása és a megnövekedett inzulintermelés hatására serkentett IGF1 faktor (egy növekedési hormon) ezért gyulladásos hatást fejt ki a bőrön.A tejnek az emberi endokrin rendszerre gyakorolt ​​hatása elsősorban az ún. mTORC1 aktiválódásával függ össze, magas tejfogyasztás mellett.8)Az mTORC1 jelátviteli útvonal fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában. Ha ez a fehérjekomplex hiperaktív, úgy tűnik, hogy megnő a különféle betegségek kockázata. Az akne mellett a tudósok különösen a cukorbetegséget, a rákot és az epilepsziát említik.9)Különösen a hiperglikémiás szénhidrátok (nagy glikémiás terhelésű finomított szénhidrátok) tejjel és tejtermékekkel kombinált fogyasztása mutatta az érintettek bőrgyulladásának jelentős növekedését.„A nyugati étrend szimbólumai – a tej és a cukor – minden étkezőasztalunkon megtalálhatók. Szinergikusan elősegítik az mTORC1 jelátvitelt, amely kritikus szerepet játszik a bőr anyagcsere- és immunológiai egyensúlyhiányában, és az akne az mTORC1 által vezérelt életmódbeli betegségek családjába sorolja.”10)Bodo Melnik professzor, bőrgyógyász, akitől a fenti idézet származik, már régóta figyelmeztet a tejfogyasztás káros hatásaira. Hiszen a tehéntejben lévő hormonhírvivők a borjú növekedését szolgálják. Hatalmas növekedést tesznek lehetővé rövid időn belül, ami genetikai változásokhoz és fokozott sejtnövekedéshez vezet az emberi szervezetben. Melnik szerint ez a növekedési stimuláció erősen rákkeltő, mivel a tej egy jelzőrendszer, amely átprogramozza az emberi anyagcserét.11)De kevésbé drámai módon is megtehető: Ha gyakran szenved orrmelléküreg-gyulladásban, vagy gyorsan megfázik, egyszerűen hagyja ki a tejtermékeket harminc napig, és figyelje meg, hogyan reagál a szervezete. Mivel a tej nyálkahártyát képez, és sok ember számára nehezen emészthető a laktáz enzim hiánya miatt, a szervezet reagálhat rá, és gyulladást okozhat. Tejtermékek nélkül már nincs rá oka.

2.3 Finomított szénhidrátok és késztermékek

Az állati eredetű termékek mellett, amelyek savasító hatással vannak a szervezetre, különösen a finomított szénhidrátok és a késztermékek terhelik meg az anyagcserét. Az erősen feldolgozott élelmiszerek, mint például a pékáruk vagy készételek búzalisztje (fehérliszt), tele vannak kedvezőtlen összetevőkkel.A nagy mennyiségű cukor, zsír és só, valamint a mesterséges adalékanyagok, például aromák, édesítőszerek, tartósítószerek és színezékek károsíthatják szervezetünket.Minél feldolgozottabb az élelmiszer, annál kevesebb rostot tartalmaz. Energiasűrűségük nő, míg tápanyagsűrűségük meredeken csökken.De egy dolog is világos: a késztermékek csábítóak. Hiszen minden utcasarkon, bármikor megkaphatjuk őket. Olcsóak és csábítóan jó ízűek az elkészítési módjuk miatt – jól sütve és fűszerezve, rántva sok olajjal. A sült krumpli és chips, mint magasan feldolgozott burgonyatermékek adalékanyagaikkal, mesterséges fűszerkeverékeivel, valamint sok zsírral és sóval talán a leginkább függőséget okozó csemege. Testünk kárára.Első pillantásra nem látszik, hogy nagyon sok esszenciális mikrotápanyag hiányzik belőlük. De éppen ezek a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek felbecsülhetetlen értéket képviselnek egészségünk szempontjából.Ha túl kevés van belőle, a nem specifikus tünetek kezdetben hiánytünetként jelentkeznek. Ha nem kezelik és félreértelmezik, súlyos klinikai képek léphetnek fel.Kutatások során a kutatók azt találták, hogy az immunrendszer ugyanolyan érzékeny a magas zsírtartalmú és kalóriadús ételekre, mint a bakteriális fertőzésekre.12)A kutatások szerint védekezésünk idővel agresszívebbé válik. Ez azt jelenti, hogy bizonyos immunsejtek a vérben jelentősen megnövekednek gyors és feldolgozott ételek elfogyasztása után. Ily módon immunrendszerünk felkészíti magát más káros anyagok támadására.A vizsgálat során az is kiderült, hogy a késztermékek vagy a gyorséttermek tartós fogyasztása után az immunrendszer az étrend változása ellenére is hosszabb ideig fenntartja védekező reakcióját, hogy ellenálljon egy újabb "támadásnak". Ez azonban fokozottan fogékony a fertőzésekre, kórokozókra vagy más káros környezeti hatásokra.

2.4 Ipari cukor és édesített italokAz ember szinte az egyetlen lény, amely képes érzékelni az "édes"ízt  és értékelni. Minden, ami édes (ahogy az evolúció során megtanultuk), magas energiatartalommal kecsegtet, és így biztosítja a túlélésünket. A nyugati civilizációban azonban már nem csak fajunk megőrzéséről és saját további létezésünkről van szó. Nem kell élelmet gyűjtenünk vagy vadászni. Ehelyett naponta többször kinyitjuk a hűtőszekrényünket, és kéznél van, amit szeretünk.A finomított cukrok (szacharóz és kukoricaszirup) és a cukros ételek és italok azonban csak nagyon ritkán szerepelhetnének az étrendünkben. A túlzott cukorfogyasztás beindítja a jutalmazási rendszert, aminek következtében az agyunk olyan hírvivő anyagokat bocsát ki, amelyek boldoggá tesznek. Azonban csak rövid ideig.

Amikor nincs megállás az édesség terén

Észrevette már, milyen gyorsan megette az összes édességet, ahelyett, hogy jól beosztotta volna őket? Ha megkezdi a csomagot nagyon gyorsan el is fogy. Ne aggódjon, ezzel nincs egyedül.Jutalmazási rendszerünk valójában nagyon gyorsan alkalmazkodik, és az étkezési viselkedés elválik a kalóriaigénytől, így automatikusan hajlamosak vagyunk a túlevésre.Az édes "méreg" erős függőséget okozhat. A kóros túlsúly (elhízás), a metabolikus szindróma (ide tartoznak a krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a megnövekedett trigliceridszint (vérzsírszint), valamint sok más gyulladásos reakció lehetséges következménye.13)

Étkezési napló: Hogyan lehet nyomon követni a gyulladást okozó ételeket

Valóban szeretne valamit változtatni az étrendjén, de nem tudja pontosan, hogyan? Akkor van egy tipem a számára: Próbálja meg néhány hétig étkezési naplót vezetni. Így könnyen nyomon követheti azokat az élelmiszereket, amelyek hosszú távon károsítják szervezetét. Minden olyan terméket, amelyet itt kiemeltem, mint potenciálisan gyulladást okozó élemiszer, egyszerűen jelölje meg a naplójában, és figyeljen rájuk minden nap. Győződjön meg arról, hogy ezek napról napra csökkennek, és cserélje ki őket gyulladáscsökkentő élelmiszerekre, amelyeket a következő fejezetben ismertetek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Források és tanulmányok:

  • ↑5 R. Liebscher-Bracht/ Dr. Petra Bracht: Die Arthrose-Lüge. S.130.
  • ↑6 Fontana L/ Eagon JC. et al.: Visceral fat adipokine secretion is associated with systemic inflammation in obese humans. In: Diabetes 2007, 56(4), S.1010-1013.
  • ↑7 https://www.dge.de/index.php?id=52
  • ↑8,↑10 Melnik, C. Bodo: Acne Vulgaris. Der Einfluss westlicher Ernährung. In: Der Deutsche Dermatologe. 2019; 56. S.362-369.
  • ↑9 Kendall J./ Sabatini, David M.: Nutrient regulation of mTORC1 at a glance. In: Journal of Science 2019. 132, Verfügbar unter: https://jcs.biologists.org/content/132/21/jcs222570.
  • ↑11 https://www.ugb.de/ernaehrungsberatung/milch/?milch-inhaltsstoffe, Letzter Zugriff am 23.04.2020, um 16:18 Uhr.
  • ↑12 Christ, Anette/ Günther, Patrick: Western Diet triggers NLRP3-Dependent Innate Immune Reprogramming. In: Cell Press. 2018, S.162-178.
  • ↑13 Freeman, Clara R./ Zehra Amna et al.: Impact of sugar on the body, brain and behavior. In: Bioscience, Landmark 23; S.2255-2266.