Így keletkezik a gyulladás:

  A szervezetben fellépő gyulladás különböző módokon nyilvánul meg. Az akut gyulladás, például egy rovarcsípés következtében, közvetlenül kiváltja az immunválaszt. A szúrás helyén a bőr kipirosodik és gyorsan megduzzad. Sok esetben úgynevezett búbok (kerek, kissé megemelkedett bőrfelületek) alakulnak ki. Az Ön szervezete gondoskodik arról, hogy a rovar mérge eltávolítható legyen azáltal, hogy jó vérkeringést biztosít a területnek és antitesteket képez. Az erős égés és viszketés tipikus tünetek, amelyek zselével és krémekkel jól kezelhetők.

1.1 Akut gyulladás

Akut gyulladás esetén közvetlen kiváltó ok van. Az ismeretlen ingert az immunrendszer azonnali reakciója követi. Az akut gyulladást olyan tünetekről ismerheti fel, mint a bőrpír, duzzanat és melegedés a gyulladt területen, pulzálás (fokozott véráramlás) és fájdalom az érintett testrészben. A rovarcsípéshez hasonlóan a bőrnek az a része, ahova egy fa-szilánk  befúródott, begyullad. Mire eltávolítjuk, a terület kipirosodik és bizonyos esetekben gennyes gyulladáshoz is vezethet. A baktériumok endogén váladéka képződik a kórokozók eltávolítására és a véráramból való távoltartására.

A gyulladásos válasz egy természetes folyamat, és azt mutatja, hogy immunrendszere jól működik. A szervezet védekező rendszere képes reagálni a külső környezeti tényezőkre és felvenni a harcot velük.

1.2 Krónikus gyulladás:

Az akut gyulladással ellentétben, krónikus gyulladásban nincs közvetlen kiváltó oka a gyulladásos folyamatnak. Ezt legalábbis sokáig nem lehet felismerni. A tünetek nem mindig egyértelműek és hol jobban hol kevésbé egyértelmű. Ha a gyulladások sokáig észrevétlenül maradnak a szervezetben, az hosszú távon gyengíti az immunrendszert. A gyulladásos góc típusától és méretétől függően a gyulladásos folyamatok a szerveket is károsíthatják.

De hogyan lehet felismerni a krónikus gyulladást, mielőtt „túl késő lenne”? A nem specifikus tünetek a diagnózis felállítása előtt nyilvánvalóvá válhatnak. Előfordulhat

  • fáradtság,
  • kimerültség,
  • fertőzésekre való hajlam,
  • betegségek,
  • túlsúly (elhízás) 
  • cukorbetegség
  • emésztési problémák.
  • ízületi fájdalom,
  • de a fejfájás is egy korábban észrevétlen, krónikus gyulladás további jele a szervezetében.

Nem ritka, hogy a krónikus betegségeket ezen nem specifikus tünetek alapján diagnosztizálják, amelyek kezdetben enyhe lefolyásúként jelentkeznek.

Ide tartoznak a leggyakoribb krónikus ízületi gyulladások, mint például azz artritisz / ízületi gyulladás és a reuma.

Reuma (rheumatoid arthritis és köszvény)

A reumás betegségekben a gyulladt ízületek egyértelműen jelzik, hogy az immunrendszer állandó készenlétben van. Egy kezdetben ismeretlen kiváltó ok annyira irritálja a védekezőképességét, hogy az immunrendszere nem tudja sikeresen felvenni a harcot a betolakodóval. Ennek eredményeként a szervezet védekező rendszere folyamatosan stimulálva van.

Az állandó fenyegetés alatt a szervezet ízületi gyulladással reagál.

Reumában számos kiváltó tényezőt kell figyelembe venni a betegség kiváltó okának.

Tanulmányok újra és újra kimutatják, hogy az étrend is jelentős hatással lehet a reumás fellángolások gyakoriságára és súlyosságára.3)

Ezenkívül a reumás betegek vérvizsgálata gyakran bizonyos mikrotápanyagok hiányát tárja fel. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiánya hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet nem tud megfelelően működni.4)

Az alábbiakban olvashat arról, hogy a gyulladáscsökkentő élelmiszerek hogyan segíthetnek a reuma esetén a hiányosságok megelőzésében, az immunrendszer erősítésében és a gyulladás csökkentésében.

Krónikus bélbetegségek: colitis ulcerosa, Crohn-betegség, gastritis és társai.

Gyulladás esetén fokozottan ügyeljünk a beleinkre. Az első számú immunszervnek tartják, és az egészségtelen életmód gyorsan befolyásolja. Az egészséges bél legfontosabb feltétele a helyes és kiegyensúlyozott baktériumtenyészet.

Ha azonban a bélnek nem megfelelő kolonizációja van, akkor úgynevezett IBD, krónikus gyulladásos bélbetegségek alakulnak ki. Ezekben az esetekben a bélflóra (mikrobióma = a bélbaktériumok száma és változatossága) felborul, és túl gyakran fordul elő egy bizonyos típusú baktérium. Ha ez az egyensúlyhiány hosszú ideig fennáll, az megváltoztatja a bélnyálkahártyát, és gyulladáshoz vezet a bélben. Ennek a gyulladásnak köszönhetően, különösen a vékonybélben, a Chron-betegségben szenvedő betegek általában lecsökkent abszorpciós kapacitással és ezáltal rosszabb élelmiszer-felhasználással rendelkeznek.

Ez néha a bélfalak szerkezeti károsodását is okozza. Emésztési problémák (hasmenés), bélvérzés, láz, fogyás és hasi fájdalom csak néhány a fellépő tünetek közül.

A colitis ulcerosa és a Chron-betegség az IBD csoportba tartoznak. Ezek a krónikus gyulladásos betegségek elsősorban a magas életszínvonalú iparosodott országokban fordulnak elő – pontosan azokban a régiókban, ahol nagy a kereslet a magasan feldolgozott élelmiszerek iránt. Emellett úgy tűnik, hogy a genetikai hajlam fontos szerepet játszik.

De pontosan ilyenkor kell a lehető legalacsonyabb szinten tartani a negatív külső hatásokat, mint a környezeti mérgek, a gyümölcsön és zöldségen lévő növényvédőszer-maradványok, a nehézfémek és a stimulánsok (alkohol, cigaretta és koffeines italok, például kávé) fogyasztását.

Krónikus bőrbetegségek (neurodermatitis, rosacea, akne)

A krónikus bőrbetegségek gyakran szorosan összefüggenek a bélbetegségekkel – vagy a bőrtünetek alapján egyértelműen utalnak erre. A bőr jól tükrözi szervezetünk fizikai egyensúlyát. Az olyan bőrbetegségek, mint a neurodermatitis, a rosacea, a pikkelysömör vagy az akne egyértelműen reagálnak arra, amit nap mint nap a szervezetünkbe juttatunk: élelmiszerek és kozmetikumok formájában, de környezeti mérgek és egyéb kémiai hatások is, amelyeket nem tudunk kontrollálni.

A bőr, mint a szervezet legnagyobb szerve, fontos védelmi funkciót tölt be. A bőr egy védőgát a belső és a külső környezet között, és tökéletes belső környezetre van szüksége. Ha ez a védőgát már nem sértetlen, a baktériumoknak könnyű dolguk van. Az eredmény a krónikus bőrbetegségek.

Ez különösen nyilvánvaló akne esetén, amikor a faggyúmirigyek begyulladnak. Az érintett bőrfelületeken vörös pustulák és pattanások jelennek meg. Az akne gyakran a méregtelenítés tünete. A szervezet a bőrön keresztül, valamint a vesén, a májon vagy a beleken keresztül üríti ki a méreganyagokat.

A következő részben megtudhatjuk, hogy hogyan alakulhatnak ki méreglerakódások a szervezetedben, illetve, hogy bizonyos ételek fogyasztása hogyan befolyásolja bőrünk állapotát.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Források és tanulmányok:

  • ↑1 Rui Hai Lui: Health-Promoting Components of Fruits and Vegetables in the diet. In: Adv Nutr, 2013, S.384-392.
  • ↑2 T. Andus: Chronisch-entzündliche Darmerkrankungen. Koloproktologie, Update 2013. In: Coloproctology 2014, 36. S.447-469.
  • ↑3 Adam, O: Leinöl, Fisch und Co.: Bei Rheuma an Omega-3 denken. In: Heilberufe/ Das Pflegemagazin; 2015, 67 (10), S.16f.
  • ↑4 U. Becker: Dem Rheuma-Schmerz Paroli bieten. Ernährungstherapie. In: UGB Forum 1/02 S.42.